måndag 25 augusti 2014

Ditt sömnfönster

Sömn är jätteviktigt! Tyvärr så sover vi för det mesta för lite eller för mycket! Att 8 timmars sömn är optimalt är en myt. Men självklart är detta indviduellt. Sömn behövs för att du ska klara lättare stress och påfrestningar som kan uppstå i vardagen. Sover du mindre än 6 timmars sömn per natt så är det dags att ta tag i det. Kontakta vården om du lider av sömnrubbningar under en längre period.

För att få bukt på sömnen kan det vara en bra idé att föra en sömndagbok under nån vecka. Då kan du hitta ditt så kallade sömnfönster och se till att du får en bra kvalité på din sömn. I din dagbok antecknar du följande:

- tid för sänggående
- tid för för hur lång tid det det tog för dig att somna (gärna varför om det tog lång tid och vad du gjorde)
- tiden då du somnade
- avbryts din sömn ska det antecknas och gärna hur länge du var vaken 
- tid för uppvaknande och hhur du uppfattat natten och hur du känner dig.

Gör detta under en vecka och räkna sedan ut din snitttid du sover. 

tid som du sovit - tiden du varit vaken under natten= din totala sovtid

Du räknar ut snitttiden genom att ta din totala sovtid delat på hur många dagar du fört dagbok.

Exempel är att din totala sömntid på 7 dagar är 46 h. 46/7= 6,5 h ca. Det är vad du behöver per natt i så fall. Så säg att du ska gå upp vid 6.00 då bör du gå och lägga dig så du somnar vid ca 23.30 för att du ska få en bra kvalité. Dessa 6,5 timmar är ditt sömnfönster. Det är den sömn du behöver.

Viktigt är också att man har rutiner för sin sömn. Gå och lägg dig vid samma tid varje dag och gå upp samma tid varje dag är det bästa. 

Genom din sömndagbok kan du se hur du känt dig och du kan lätt korrigera det som inte känts riktigt bra eller bara följa det som har varit bra.

Vi människor styrs mycket av vanor och har svårt att bryta sina vanor. Men för att må bra och bryta dåliga vanor krävs för det mesta bara 2-3 veckors "lidande"

Sov gott och lycka till med att hitta ditt sömnfönster!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar